”Der sprænges….”

Læserbrev i Frederiksborgs Amt Avis, 18. januar 2021

… råber manden fra Nordsjællands Park og Vej (NSPV), lige før han trykker på den røde knap. ”Bom” … og trækronen i Jellerødskoven er sprængt af ved hjælp af dynamit. Det er den samme trækrone, hvis grønne, klorofylfyldte blade næste år og fremover ville have hjulpet med til reduktionen af CO2 via fotosyntesen.

Nu skal fortidens krænkelser af naturen bearbejdes efter nutidens idealer. Vi mennesker skal bryde ind i naturens gang og dirigere evolutionen ind efter den for tiden gældende opfattelse. ”Trækroner på Ahorntræer sprænges af til gavn for andre træsorter, svampe, insekter og fugle. Det giver mere plads mellem resterende træer og dermed mere lys til skovbunden. Kommunen påstår sågar, at den ekstra luft gavner flagermusene pga. mere sollys og en lettere indflyvning”. Tillad mig at tvivle. Flagermus er natdyr. Flere insekter og flere insektspisende flagermus, er relevant i vores skove, men ikke i vores bymæssige områder.

Efter dansk lovgivning er alle flagermus totalfredede. ”De må ikke fanges eller ihjelslås. Desuden må ødelæggelse eller beskadigelse af deres yngle- og rasteområder ikke finde sted”.

Dette er ikke det samme, som at forbyde fældning af træer, som er til gene for borgerne, blot fordi der en nat kunne komme en flagermus forbi og anmode om husly. Vi har set flere eksempler på komplicerede afgørelser omkring borgere og flagermus i kommunen … f.eks. Store Kro i Fredensborg og Plejecenter Skovgården i Humlebæk.

Flagermus er et skadedyr og er smittebærere af bl.a. hundegalskab, og om få uger, når World Health Organization (WHO) har fået adgang til og indsigt i Covid-19 smittens oprindelse i Wuhan, vil en af konklusionerne sandsynligvis blive, at flagermus var/er medvirkende til Covid-19 smittens overgang fra vilde dyr til mennesker. Vi får se.

De få 50årige træer i byzoner som er til gene for borgerne, bør udskiftes med nye blomstrende små frugttræer, og flagermus bør forvises til skov og landzone.

Michael Huusom
Kokkedal

Om admin

admin er synonym for webmaster Niels Søndergaard. Fredensborg Seniorråd er ikke ansvarlig for indholdet af dette læserbrev, udtrykte meninger står alene for forfatterens regning.
Dette indlæg blev udgivet i Læserbreve. Bogmærk permalinket.