Busdrift og flextur – læserbrev

Læserbrev i Frederiksborg Amts Avis den 3. november 2015 og Uge-Nyt

Fredensborg Kommune, i dette tilfælde Plan-, Miljø-og Klimaudvalget, med Lars Simonsen i formandsstolen, har på udvalgsmødet i den 3. november 2015 taget indledende stilling til fremtidens busdrift og ”substitut-ordningen”, kaldet Flextur.

Mange tidligere læserbreve, især fra beboere i Endrup og Sørup samt Kokkedal Øst, har påvirket de folkevalgte i den rigtige retning, men ikke langt (hårdt) nok.

Ganske vist bliver driften af linjerne 370 og 384 nok udvidet til at dække henholdsvis Endrup og Sørup, dog i reduceret omfang, mens Kokkedal Øst stadig ikke er tilgodeset efter nedlæggelsen af rute 383.

Hvad vil kommunen så gøre ved det?
Jo, måske opgraderes linje 370 og især 384 til halvtimesdrift, og linje 374 justeres til 4 afgange (som skolebus T/R Sørup). Alle kan dog benytte denne rute. Ligeså glædeligt (måske) er planerne om Hørsholm Kommune og vores kommune i fællesskab måske genopretter rute 383 til dækning af Kokkedal Øst. Udligningsordningen (læs betaling) for ruter gennem flere kommuner er nemlig blevet ændret, således at det bliver billigere for Fredensborg Kommune. Måske dette kan give anledning til et antal læserbreve?

Flextur er en anden transportmulighed, som formand Lars Simonsen skal styre udvalget fornuftigt igennem. Flextur er en taxa-lignende transport (via trafikselskab Movia) for alle borgere og kører fra kantsten til kantsten. Man kan læse mere om flextur på internettet, eller ringe til Movia på 7026 2727.

Fra møder med Borgmesteren, høringssvar og direkte foretræde for udvalget kender de folkevalgte Seniorrådets og Ældre Sagens synspunkter, og udvalget har da også taget positivt mod vore forslag, ja sågar opponeret mod Movias forslag om takstændringer. Men Movia skal tjene penge og kommunen skal spare penge.

Nu er en gal igen … igen;
Movia agter per 17. januar 2016 at fjerne rabat for medrejsende og fordoble taksten ved krydsning af en kommunegrænse. Det kommer til at gøre ondt på de, der kun har flextur og offentlig kollektiv transportmuligheder.

Seniorrådet og Ældre Sagen mener grundlæggende (og de folkevalgte ved det):

  • Det må ikke blive dyrere at krydse en kommunegrænse (afstande må være afgørende), f.eks. Kokkedal Station ligger i Hørsholm Kommune. Nivå Station?
  • Den nugældende 50% rabatordning bør bibeholdes for pensionisters (65+) første medrejsende. Mange ældre har behov for en ”følgesvend”. Det er jo heller ikke dyrere at være mere end en person i en taxa.
  • Børn under 16 år får rabat. Det bør pensionister også kunne få (som 65+ ordningen i DSB). Kokkedal Øst beboere med ”periodekort” er blevet lovet en for dem gratis forsøgsordning. Alt andet er løftebrud fra Kommunens side. Gør noget.
  • Seniorrådet og Ældre Sagen ønsker, at Byrådet (Fredensborg Kommune) skal give alle ældre, der ikke kan transportere sig selv, mulighed for offentlig transport, samt at transporten organiseres så brugervenligt og billigt som muligt for de ældre, der har behov, men endnu ikke er visiteret til anden form for kørsel. Uden om Movia, kunne noget af besparelsen ved nedlæggelsen af tidligere busruter, f.eks. telebussen, overføres til billig transport for kommunens ældre.

Link til Uge-Nyt

Michael Huusom, medlem af Seniorrådet og medlem af bestyrelsen i Ældre Sagen

Om admin

admin er synonym for webmaster Niels Søndergaard. Fredensborg Seniorråd er ikke ansvarlig for indholdet af dette læserbrev, udtrykte meninger står alene for forfatterens regning.
Dette indlæg blev udgivet i Læserbreve og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.