Mad- og Måltids gruppen

imagesSeniorrådet har oprettet en fast gruppe som skal beskæftige sig med mad og måltider for ældre, både på plejecentre og hjemmeboende borgere.

Mange ældre klarer sig rigtigt godt med at leve et normalt, aktivt og rigt liv, de kan selv sørge for indkøb og fremstillingen af deres mad, og har ikke problemer med hverken maden, ernæringen eller måltiderne. Heldigvis får langt de fleste ældre god mad, har et stort socialt engagement og høj livskvalitet.

Der er desværre en større gruppe, der har mistet appetitten, har svært ved at få købt ind og laver ikke længere god mad. Måske kan de ikke mere sanse duft og smag. De kunne måske savne fællesskab omkring måltiderne og får ikke tilgodeset de sanselige behov.

Desværre spiser en stor del af de ældre danskere, på hospital, i hjemmepleje og på plejehjem, ikke optimalt. De er undervægtige, mangler vigtige nærings-4_300stoffer, og har øget behov for hjælp i dagligdagen.

Undersøgelser viser, at der er et voksende problem med undervægtige ældre, hvor op til omkring 20% af de ældre er meget undervægtige. Det menes, at undervægt forkorter livslængden

Mange peger på, at det sociale aspekt omkring måltiderne har meget stor betydning for de ældres sundhed og livskvalitet, men det er endnu ikke dokumenteret, ligesom der mangler dokumentation for, hvilke indsatser der giver den største effekt. 

madopskrifterSeniorrådets Mad- og måltids gruppe vil tage kvaliteten, smagsoplevelsen og den sociale situation omkring måltiderne op for både hjemmeboende borgere — der får bragt mad ud — og beboere på kommunens plejecenter.

Gruppen vil — i samarbejde med Social- og Sundhedsgruppen — arbejde for, at madproduktionen decentraliseres og der lægges mest vægt på velsmagende og indbydende mad i rare omgivelser.

Gruppen mener, at ernæringsindhold, velsmag og præsentation af maden er vigtige end at overholde økologiske standarder, så der også kan blive råd til jordbær. 
I højsæsonen kostede økologiske jordbær 50 kr./kg. Almindelige kvalitet jordbær koster helt ned til 30 kr./kg. For 1.000 beboere, der hver spiser 250 g. Bliver forskellen 5.000 kr./dag, og der er ingen evidens for at økologiske jordbær og andre madvare er sundere for ældre over 75 år.

Gruppens ”Bibel” er

SMAG (Skøn Mad til Alle Gamle)

Hvidbog om nærende måltider og kulinarisk kvalitet til ældre
Udgivet af Københavns Universitet. Januar 2015

Gruppen vil fra tid til anden citere fra denne hvidbog

Gruppen består for tiden af Anders Kopping, Jørgen Simonsen (gruppeleder), Niels Søndergaard og Grethe Zöllner

Menu på fattig

Menuen på fattiggården i Fredensborg. Den har hængt i sognerådets lokale på Tinghusvej 4, hvor den kunne bruges til at regne udgifterne til bespisning af de fattige ud. (tryk på billedet for en forstørrelse)